12 Masterprincipes voor een Vitaal leven
De kracht van adem en Lymfe optimalisatie
Deze twee zijn ongetwijfeld het meest belangrijke onderdeel van de gezondheid en vitaliteit.
Zuurstof produceert ATP (adenosine trifosfaat) en zonder deze stof stopt ons lichaam er onmiddellijk mee. De zuurstof wordt opgenomen door de hemoglobine in ons bloed en verspreid naar alle cellen van het lichaam.
Hoe optimaliseer je je zuurstofopname en lymfe?
- 3 x per dag 10 x ademhalen in de ratio: 1 - 4 - 2 bv:
3 12 6
Inademen Hou je adem op Uitademen
- Springen op een rebounder of trampoline is ook fenomenaal voor je lymfe .
De kracht van water en levende waterrijke voeding
Water is een essentieel onderdeel van alle levende materie. Tot 60% van een volwassen menselijk lichaam bestaat uit water en ons bloedplasma bestaat voor 98% uit water.
Belangrijke processen zoals spijsvertering, circulatie en excretie kunnen niet gebeuren zonder. Het draagt alle voedingstoffen naar alle weefsels, speelt een cruciale rol in het behouden van de lichaamstemperatuur en is een bouwsteen voor de groei en het herstel van het lichaam. We kunnen max 10 dagen overleven zonder water. We mogen maximum 10% van het lichaamsvocht verliezen om te kunnen overleven.
- Drink gemiddeld 3 liter per dag om je lichaam te voorzien van voldoende water:
Mineraalwater, groene thee, kruidenthee, matcha thee (1 kopje), plantaardige amandel- of havermelk (beperkte mate)
Tenminste 70% van onze voeding zou moeten bestaan uit levende, waterrijke voeding. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf kan reinigen. Een typische voeding in een Europees dieet bestaat slechts uit 15% waterrijke voeding en dat is nefast voor de gezondheid.
Voeg groenten toe aan elke maaltijd. Neem fruit of knabbelgroenten als tussendoortje.
De kracht van gezonde vetten en oliën
Jarenlang zijn we gebombeerd met de informatie om zoveel mogelijk vet te elimineren uit onze voeding. Gelukkig beginnen we vandaag de dag de waarde van gezonde plantaardige olien te zien. We hebben gezonde vetten nodig. Essentiele vetzuren zoals omega -3 en omega-6 heeft ons lichaam nodig om te overleven. Zonder deze zou het membraan rond de cellen beginnen afbreken.
Het is echter belangrijk om te kiezen voor essentiele vetten: onverwerkte vetten en olien die in hun natuurlijke staat zijn:
- noten, zaden en pitten
- olijfolie
- druivenpitolie
- avocado
- visolie
Daarnaast is het ook belangrijk om transvetten te vermijden: margarine, verwerkte boter, kaas, jus, gefrituurde voeding, sauzen, maisolie en zonnebloemolie...
De kracht van basisvormende voeding - Go Green!
Energie, de basiskracht in elk van ons, die ons toe laat om het maximale uit ons leven te halen. Als we uit balans raken, en ons energievat is uitgeput, ervaren we allerlei soorten problemen als stress, vermoeidheid, depressie en ziekte. Een uitgebalanceerde lichaamschemie en een optimale ratio tussen zuur-base in je voeding zijn van vitaal belang om je gezondheid te behouden.
De oplossing? Go green!
- Ideale voeding:
amandelen, wortels, dadels, avocado, limoen, citroen, kokosnoot, selder, komkommer, bloemkool, spruitjes, asperges, groene boontjes, broccoli, paprika, uien, look, radijsjes, groene bladgroenten, tarwegras, kool, walnoten, soyabonen, tofu, limabonen, spinazie,meloen, mango, papaya, vijgen, cantaloupe, watermeloen, peterselie, alfaalfa, noten
- Te vermijden:
Witte bloem, suiker, kaas, melk en melkproducten, boter, margarine, pindanoten, champignons, witte rijst, pasta, volkoren brood en roggebrood, koffie, thee, wijn en bier.
Alle bewerkte vleeswaren en niet biologische vormen van vlees, vis, gevogelte en zeevruchten, eieren.
Als deze dieren in slechte omstandigheden leven, maken ze vaak veel stresshormonen aan en krijgen ze vaak antibiotica en medicatie toegediend die in het vlees blijft zitten en wij vervolgens ook opnemen. Kies je voor vlees, eet dan de natuurlijke vorm, onbewerkt vlees/vis/gevogelte van grasgevoerde dieren met vrije uitloop en probeer het ook te beperken tot 3-5 keer per week. (kwestie van de voetafdruk op de aarde te beperken❤️🌍)
- Vul je voeding aan met groene bladrijke groenten of hun sappen.
- Hou het simpel, voeg verse citroen of limoen toe aan je water. Eet groene groenten bij elke maaltijd (tarwegras, spinazie, boerekool en selder zijn goeie bronnen).
De kracht van beweging en aerobische energie
Het doel is niet alleen om fit te zijn maar ook gezond. Om een optimale balans te krijgen tussen fitheid en gezondheid, is het belangrijk om je metabolisme te trainen. Als je consistent beweegt over een periode van 12 maanden, zal je deze positieve verslaving kweken voor de rest van je leven.
5 tips om het meeste uit je lijf te halen.
1- Daag je lichaam uit. Uitdaging creeert verandering. Zonder uitdaging geen groei.
2- Stimuleren maar, niet vernietigen. Ga niet van zetelhanger naar elke dag een uur trainen. Dan word je zo stijf dat je al snel de handdoek in de ring gooit.
3- Full body workouts: 3 volledige bodyworkouts per week.
4- Bouw je basis met 30 minuten cardio 3x per week.
(stevig doorstappen zorgt al voor het bereiken van je ideale hartslag).
5- Maak het leuk: (muziekje, vrienden, andere omgeving, wedstrijdje) om je te motiveren.
De kracht van optimale voeding
Hoewel we ons vandaag de dag al wel bewust zijn van wat we in onze mond steken, staan we vaak niet stil bij het doel van eten. Waarom eten we...en wat zijn de gevolgen als we niet de juiste voeding eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen?
We eten om:
- Energie te krijgen.
Goede voeding is belangrijk voor hoe we ons voelen van binnenuit, en manifesteert zich in een heldere en positieve stemming aan de buitenkant. Gezonde voeding helpt je om beter te presteren, waar slechte voeding je energie rooft en een gevoel van futloosheid achterlaat, zowel fysiek als mentaal. - Om te groeien en te ontwikkelen
Wat we in ons opnemen helpt ons om onze lichaamsfuncties te reguleren en te onderhouden. - Om te zuiveren en te reinigen
We willen elke dag met een schone lei starten, energiek en fris voelen. Onze organen moeten gereinigd worden om naar behoren te werken zonder aftakeling. - Ziekte voorkomen en te bestrijden
Om ziekte te kunnen bestrijden heb je een gezond terrein nodig. Voeding geeft de basis om onze Inwendige omgeving sterk te houden. Ook gebruiken we voeding om ons te troosten en om een hele reeks ziekten te genezen, van kleine kwaaltjes tot ernstigere aandoeningen. - Om voor onze uiterlijke verschijning te zorgen
Naast de basisfuncties, dragen voedingsstoffen ook bij aan onze fysieke verschijning. Een verkeerde leefstijl kan zorgen voor een vale teint en vermoeidheid terwijl een gezonde voeding zorgt voor een gezonde teint, een glow op je huid, gezonde glanzende haren,.... - Socializen en genieten
Eten voedt ons ook als mens, het brengt ons samen en verschillende omgevingen, we delen, we vieren, we houden ervan, gebruiken het als troost. Maar ook negatieve linken bv eetbuien bij gevoel van eenzaamheid. Deze laatste kunnen we leren begrijpen en vermijden zodat eten een aangename en geen pijnlijke ervaring wordt.
5 Richtlijnen voor optimale voeding en energie:
1- Drink water voor en na je maaltijd, niet tijdens.
2- Zorg voor de goede combinatie van je voeding: fruit enkel op een lege maag, geen koolhydraten en eiwitten samen eten, eet groene groenten/sla bij of volwaardige koolhydraten of eiwitten. Denk eventueel over intermittent Fasting.
3- Eet mindful. Eet rustig. Proef, smaak, kauw bewust je eten.
4- Eet een comfortabele hoeveelheid voeding. Niet teveel, maar ook niet te weinig. De ideale hoeveelheid past in de kommetjes van je hand. Dat is de grootte van je maag. Eet minder zodat je langer zal leven en uiteindelijk meer eten.
5- Eet biologisch. Voeding vrij van pesticiden, antibiotica en
groeihormonen
De kracht van een goede houding en spiersterkte
Ooit last gehad van rugpijn? Of andere pijn in je lichaam. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Met onze huidige Westerse leefstijl leven we heel anders dan onze voorouders, die moesten jagen, plukken lopen en sjouwen de hele dag. Het grote nadeel van onze moderne samenleving is: gebrek aan beweging. Dit heeft als gevolg dat nog weinigen van ons het volledige bewegingbereik hebben waar ons lichaam voor gemaakt is. Lange schermtijden, zorgen voor kromme houdingen, pijnen en spanning. Dit heeft niet alleen fysische gevolgen, maar dit plavijt ook een weg naar uitdagingen met balans, metabolisme, visuele scherpte, fertiliteit en nog vele andere biologische processen.
Op de volgende pagina vind je enkele oefeningen en tips voor een goede houding.
De kracht van een gefocuste mind en hart
3 tips:
1. Wees je constant bewust: stand guard at the door of your mind
- Waar je je op focust = zorgt voor je gevoel
- Zowel angst als vertrouwen zijn vormen van verbeelding: een ervan is gericht, de ander niet.
- Focus dagelijks op wat je wilt en genereer gevoelens van kracht in je lichaam.
2. Overspoel jezelf dagelijks met positieve emoties en gedachten.
meeste mensen stapelen negatiever gebeurtenissen, betekenissen en angsten op. Deze zijn destructief voor je biochemie en algemene gezondheid en vitaliteit.
Start je dag met priming: Tony Robbins.com/priming
3. Als de stress toeslaat, gebruik dan de kracht van de hartademhaling: 2 minuten van ademen door je hart en focussen op waar je dankbaar voor bent en wat je graag wil bereiken.
Het gevaar van transvetten
Wat zijn deze vetten en waarom zijn ze zo slecht. Boter, margarine, kaas, frietjes, chips, koekjes en andere zitten vol verzadigde vetten.
Deze zijn harde vetten, harde vetten op 180° smelten, maar onze lichaamstemperatuur is 37°. Deze vetten worden niet verwerkt en blijven letterlijk in hun witte harde vorm in onze aders achter als een soort slib. Teveel slib zorgt voor slechte circulatie, afvoer van afvalstoffen en verhogen het risicco op hart-en vaat aandoeningen.
Niet alle vetten zijn echter slecht.
Goede vetten zijn een belangrijke bron van energie, helpen om het risico op hartziekte en kanker te verminderen.
Vetten in hun natuurlijke onbewerkte vorm hebben 5 belangrijke functies:
- ze bouwen celmembranen
- ze helpen bij de productie van hormonen
- ze verhogen het metabolisme en zorgen voor energie
- ze zorgen voor natuurlijke smering in het lichaam zodat de cellen zich makkelijk kunnen bewegen.
Weer deze transvetten dus uit je voeding, ze zijn nefast voor je gezondheid.
Het gevaar van dierlijk vlees
De laatste jaren is de vleesconsumptie wereldwijd enorm gestegen. Vooral de consumptie van bewerkt vlees. Het is bewezen dat het vaak eten van rood vlees, vooral bewerkte vleeswaren dan geassocieerd wordt met een hoger mortaliteit. Dus hou je vleesconsumptie bewust.
Als je graag vlees eet, overweeg dan deze richtlijnen:
- Idealiter, eet minder dan 3-5 keer per week vlees.
- Combineer je vleesportie met veel waterrijke voeding zoals een salade of groenten.
- Kies vlees van een goede bron, vrije uitloop, grasgevoerd, biologisch, antibioticavrij....
- Zeevruchten en vis kunnen een goede bron van proteinen zijn en essentiele vetzuren zolang ze van een natuurlijke oorsprong komen en niet in kweekvijvers of industrie komen. Sommige vissoorten zijn gekend voor hogere gehaltes kwik, wat gevaarlijk is voor de gezondheid.
Het gevaar van melkproducten
Jarenlang zijn en nog steeds krijgen we te horen dat melk en melkproducten goed zijn voor de gezondheid. Het zou veel calcium bevatten en onze botten beschermen tegen osteoporose. De waarheid is dat er betere alternatieven zijn om calcium binnen te krijgen dan deze producten met veel eiwitten en veel vetten. Uit onderzoek blijkt dat landen die gelinkt worden aan hoog gebruik van melkproducten ook hoger cijfers hebben met osteoporose.
3 redenen om te stoppen met melkproducten:
- Ze kunnen acne en andere huidproblemen verergeren en kunnen gasvorming veroorzaken.
- Lactoseintolerantie is een van de meest voorkomende voedselallergien en kan leiden tot gewichtstoename, insulineresistentie en osteoporose, doordat het zuurvormend is.
- Een zuurvormend dieet zelfs calcium uit de botten onttrekken.
Wat kan je doen in de plaats?
- Eet plantaardig
- Wissel koemelk voor amandel, kokos of havermelk.
- Eet veel groen groenten en supplementeer met chiazaad en amandelen.
- Zorg voor genoeg vitamine D en K om calcium te verwerken en te absorberen.
Het gevaar van zuurvormende verslavingen
Een leefstijl die ervoor zorgt dat je teveel zuur in je lichaam hebt, zorgt ervoor dat je vatbaarder wordt voor virussen, bacterien, gist en schimmels, de grootste afbrekers van cellen en weefsels in het menselijk lichaam.
Om zuur te verminderen en verwijderen heb je een consistente voedingsstijl nodig rijk aan basevoeding: donkergroene en gele groenten, sojabonen, zaden, granen, essentiele vetzuren.
Je zegt beter neen tegen volgende zaken:
- Teveel Caffeine
- geraffineerde suiker
- alchohol
- Witte bloem, verwerkte producten
- azijn
- nicotine
- Drugs