Humeurige darmen?

 

Opgeblazen, winderigheid, verstopping?

 

Prikkelbare darmen kunnen je heel wat last bezorgen. 1 op de 10 blijkt er last van te hebben... Toch rust er vaak nog een taboe rond prikkelbare darmen.  Het Prikkelbare darmsyndroom is moeilijk op te sporen. Het komt namelijk niet uit de gewone tests naar voren zoals Bv bij een CT scan, ontlastingsonderzoek en colonoscopie. Daarom werd het lang afgedaan als een ziekte "tussen je oren".

Gelukkig heeft microscopisch onderzoek nu bewijs geleverd dat de zenuwcellen in het darmweefsel bij mensen met PDS veel gevoeliger zijn en meer pijnsignalen doorsturen naar de hersenen dan bij mensen zonder het syndroom.

Ook de mestcellen in de darmen blijken een heel belangrijke rol te spelen. Deze cellen geven histamine vrij die voor ontstekingsreacties kunnen zorgen in de darmen. Ook staat het vast dat eerdere maagdarminfecties het risico op PDS verhogen. 

Soms maakt het immuunsysteem een foutje en valt het  niet alleen bacteriën aan bij een darminfectie maar ook voedselstoffen die op dat moment toevallig aanwezig zijn in de darm. Eens die voedselstoffen het label 'gevaarlijk' hebben gekregen, geraak je er niet meer van verlost. Elke keer je ze opneemt, reageert je immuunsysteem met pijn en ongemak.

 

Vrouwen lijken er dubbel zoveel last van te hebben als mannen. Vermoedelijk spelen de genetische aanleg en de hormonen dus ook een rol. Sommige mensen lijken een atopische aanleg te hebben waardoor ze vlugger allergisch reageren en makkelijker zaken zoals hooikoorts, eczeem en astma ontwikkelen. PDS hoort waarschijnlijk ook in dat rijtje thuis.

Prof Boeckxstaens van KUL heeft onderzoek gedaan naar de invloed van hooikoortsmedicatie op PDS met veelbelovende resultaten.

 

Een van de meest gebruikte behandelingen bij PDS is het FODMAP dieet.  Hier probeert men door eliminatie van bepaalde voedingsmiddelen de klachten te verminderen zoals gasvorming en winderigheid. Maar het is vaak moeilijk vol te houden, verlicht de klachten niet voldoende. Het doet ook niet direct iets aan de allergische reactie.  Welke stof in de voeding de allergie veroorzaakt, daar heeft men voorlopig nog steeds het raden naar. Men vermoed dat het voor elke mens anders is of niet een stof maar een combinatie...dus...

 

to be continued....

 

Warme groeten,

Katrien

 

PS  Vind je dit artikel leuk? Geef me dan gerust een duimpje, dan leer ik welke topics je interessant vindt. ❤️

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.